Kronična opstruktivna plućna bolest

Što je?

KOPB (skraćenica od kronična opstruktivna plućna bolest) je bolest pluća koju obilježava trajno smanjenje protoka zraka kroz dišne puteve, što je uzrokovano kroničnim bronhitisom i/ili emfizemom. Iako su u podlozi ovih dvaju stanja različita oštećenja pluća, njihovi uzroci i simptomi često su vrlo slični.

 • Emfizem nastaje proširenjem zračnih prostora distalno (u donjem dijelu) od završnih bronhiola (manjih cjevčica kojima prolazi zrak u plućima) udruženo s oštećenjem alveolarnih stijenki (alveole su zračni mjehurići, gdje se izmjenjuju plinovi).
 • Kronični bronhitis uzrokovan je upalom bronha (cjevčica kroz koje prolazi zrak u plućima), zbog koje dolazi do nastanka sluzi koja otežava disanje i dovodi do kašlja.

KOPB01

Glavni uzrok bolesti jest pušenje, ali se procjenjuje da se 30-50 % slučajeva javlja kod nepušača.
Drugi mogući uzroci jesu:

 • udisanje štetnih plinova na radnom mjestu ili u domu
 • onečišćenje zraka
 • nasljedna bolest kod koje dolazi do manjka alfa1-antitripsina, enzima čija je glavna uloga sprječavanje oštećenja alveola; procjenjuje se da od nje boluje 1 % osoba s KOPB-om

Više o KOPB-u možete pronaći u letku.

Kako prepoznati?

Prvi znakovi bolesti najčešće se javljaju kod osoba starijih od 40 godina koje su pušači.

Najčešći simptomi KOPB-a jesu otežano disanje (zaduha, osjećaj nedostatka zraka) i umor, a kod kroničnog bronhitisa javlja se i čest, kroničan kašalj uz iskašljavanje sluzi. Simptomi se javljaju tek kada je funkcija pluća već narušena.

Kašalj se u početku bolesti javlja samo ujutro, no kako bolest napreduje javlja se tijekom cijelog dana, a kasnije i noći. Kod dijela bolesnika bolest se razvija i bez kašlja.

Zaduha (osjećaj nedostatka zraka) postepeno napreduje. Prvo se javlja prilikom napora, a kasnije, u težim stadijima bolesti i prilikom obavljanja jednostavnijih aktivnosti (održavanje osobne higijene, oblačenje, priprema hrane) pa čak i u mirovanju.

Možete posumnjati na KOPB ako se javljaju sljedeći simptomi:

 • otežano dišete kod kretanja i vježbanja niskog intenziteta,
 • kašalj koji se najčešće javlja ujutro (tzv. „pušački kašalj“),
 • otežano radite stvari koje vam prije nisu bile problem, npr. uspinjanje uz stepenice,
 • osjećaj stezanja u prsima

KOPB-02

Kako bolest napreduje mogu se javiti:

 • otežano disanje kod pričanja i u mirovanju
 • mršavljenje
 • plavi prsti ili usne (rezultat manjka kisika u tijelu)
 • ubrzani puls
 • anksioznost
 • osteoporoza
 • natečeni zglobovi i stopala

Simptomi se mogu pojačati zbog respiratornih infekcija ili kontakta s iritansima (onečišćen zrak, pušenje).

Neki od simptoma epizode pogoršanja simptoma, takozvane egzacerbacije, jesu:

 • pojačano iskašljavanje, mijenjanje boje i povećanje količine iskašljaja (sluzi, sputuma)
 • osjećaj umora koji ne prestaje ni nakon odmora i uzimanja lijekova
 • osjećaj anksioznosti
 • ne možete raditi tjelesne aktivnosti koje ste donedavno mogli
 • morate puno češće koristiti lijekove

Epizode pogoršanja mogu biti blage, umjerene ili ozbiljne. Svakako se javite svom liječniku, koji će na osnovu simptoma procijeniti možete li epizodu liječiti kod kuće, trebate li posjetiti liječnika ili otići u bolnicu.

Iako počinje u plućima, KOPB s vremenom prelazi u sistemsku bolest u kojoj su zahvaćeni i drugi organi.

Dijagnoza KOPB-a postavlja se spirometrijom – testom procjene funkcije pluća. To je jednostavan, kratkotrajan i bezbolan pregled. Test se izvodi u sjedećem položaju.

Osoba treba sav zrak koji ima u plućima nakon dubokog udisaja ispuhati u aparat najvećom brzinom. Na pregled treba doći u udobnoj odjeći koja ne steže, a neposredno prije samog pregleda ne smije se pušiti (30 min prije), piti alkohol (2-4 sata prije), jesti (2 sata prije) niti baviti intenzivnom tjelesnom aktivnošću (30 min prije).

Preporuča se učiniti spirometriju jednom godišnje u pušača.

Ukoliko ste pušač, imate kašalj koji se ponavlja i primijetili ste zaduhu, svakako se javite liječniku, koji će Vas uputiti na pregled i odgovarajuće pretrage.

Ukoliko se bolest prepozna na vrijeme, liječenje je učinkovitije.

Kako liječiti?

Iako KOPB nije moguće izliječiti, postoji mnogo različitih načina liječenja kojima se mogu ublažiti simptomi bolesti, smanjiti učestalosti perioda pogoršanja (egzacerbacija) i produljiti trajanje života.

KOPB-03

Prvi nužan korak jest prestanak pušenja. Pušenje je glavni uzročnik KOPB-a. Nastavak pušenja nakon dijagnoze bolesti ubrzat će pogoršanje plućne funkcije i kvalitete živote.

Kako lijekovi koji se koriste za liječenje KOPB-a trebaju djelovati na pluća, najčešće se primjenjuju pomoću inhalatora. Kako bi lijek došao do pluća važno je da se koriste na ispravan način. Prije nego što počnete koristiti inhalator, provjerite s liječnikom imate li dobru „tehniku“ te slobodno pitajte za pojašnjenja.

Lijekovi koji se koriste najčešće spadaju u skupinu bronhodilatatora, namijenjenih širenju dišnih puteva – bronha, ili u skupinu kortikosteroida, namijenjenih smanjenju upale.

Ostale metode liječenja prema posebnim indikacijama (preporukama), ovisno o težini bolesti i komplikacijama, jesu: terapija kisikom, antibiotici, kirurško liječenje, a ponekad u obzir može doći i transplantacija pluća.

 

Svakodnevni život

Ublažiti simptome i usporiti progresiju bolesti možete pomoću lijekova i promjena u svakodnevnom životu.

Pušenje i alkohol

Prestanak pušenja najvažnija je stvar koju možete učiniti za poboljšanje stanja. Prestanak pušenja može biti vrlo težak, no postoje mjesta na kojima možete potražiti pomoć. Kontaktirajte svog liječnika i slobodno se javite i u neku od škola nepušenja.

Osim toga, pokušajte se općenito što manje izlagati duhanskom dimu.

Prekomjerna konzumacija alkohola također negativno utječe na KOPB.

Prehrana

Mediteranska prehrana pokazala se kao najbolji izbor kod KOPB-a. Ona uključuje:

 • velike količine voća i povrća
 • dovoljno proteina za očuvanje snage respiratornih mišića
 • zdrave masnoće iz maslinovog ulja i masne, plave ribe (srdele, skuša)

KOPB-masti

Osim toga, probajte jesti više manjih obroka i ograničite unos hrane koja potiče stvaranje plinova (npr. grahorice). Osjećaj nadutosti i punoće u trbuhu može stvarati pritisak koji će vam dodatno otežati disanje.

Odaberite hranu koja se lako žvače, kako se ne biste dodatno umarali.

Pijte dovoljno vode, u manjim količinama više puta dnevno, npr. 6-8 čaša dnevno. Tekućina pomaže u razrjeđivanju sluzi koju ćete tada i lakše iskašljati. Tekućinu pijte između obroka, kako ne biste previše napunili želudac.

Tjelesna aktivnost

Zbog otežanog disanja većina osoba s KOPB-om kretati će se manje nego prije pojave bolesti. Međutim, nedovoljna tjelesna aktivnost može dovesti do slabosti mišića i dodatnog osjećaja umora. Mnogo osoba s KOPB-om kojima je funkcija pluća dovoljno dobra te omogućuje redovitu tjelesnu aktivnost ipak živi sjedilačkim životom.

Pokušajte se redovito kretati, preporučuje se hodanje, vožnja bicikla i slične lagane aktivnosti barem 30 minuta dnevno, kao i istezanje i vježbe snage. Prilagodite kretanje i tjelesnu aktivnost svojim simptomima.

Lijekovi

Kako biste držali simptome pod kontrolom i smanjili šansu za epizode pogoršanja bolesti, važno je pratiti upute liječnika o tome kada, kako i koje lijekove trebate koristiti.

Osim lijekova za proširenje bronha (bronhodilatatori), u težim slučajevima KOPB-a mogu vam biti propisani i kortikosteroidi.

Ako dođe do epizode pogoršanja, možda će vam biti propisani i antibiotici, kako bi se smanjila upala u dišnim putevima, ili spriječila bakterijska upala, čak i ako se radi o virusnoj infekciji.

Za olakšanje simptoma u tom periodu možda ćete koristiti i terapiju kisikom, koji se primjenjuje putem maske ili nosnog katetera.

 

Najčešća pitanja

Najbolji način prevencije KOPB-a jest nepušenje. Uz to, važno je i bavljenje tjelesnom aktivnošću, zdrava prehrana, kao i umjerena konzumacija alkohola. Ukoliko imate astmu, ili ste skloni respiratornim bolestima, važno je održavati zdravlje pluća, koristiti propisanu terapiju i izbjegavati, koliko je to moguće, infekcije zaraznim respiratornim bolestima kao što su gripa i COVID-19.

Ako imate KOPB, liječnik će vas naručivati na redovite preglede za procjenu plućne funkcije i eventualnu promjenu terapije. Učestalost pregleda ovisi o težini bolesti i vašim simptomima. Ako dođe do pogoršanja bolesti, možda će biti nužno bolničko liječenje kako bi se simptomi stavili pod kontrolu.

Bronhodilatatori mogu uzrokovati nuspojave, no one su većinom blage i kratkotrajne.

Ovise o tome koji točno lijek uzimate.

Kortikosteroidi imaju jače nuspojave, posebice ako ih uzimate oralnim putem – tada djeluju na cijelo tijelo. No, u terapiji KOPB-a najčešće se koriste inhalacijski kortikosteroidi.

Kod primjene inhalacijskih kortikosteroida posebnu pozornost trebalo bi posvetiti oralnoj higijeni. Bolesnici bi, nakon svake takve primjene, usta trebali isprati vodom radi sprječavanje oralne kandidijaze (gljivične upale grla). Inhalacijski kortikosteroidi mogu povećati rizik od upale pluća (pneumonije). Bolesnici se trebaju obratiti svom liječniku ako se pojave simptomi koji ukazuju na razvoj upale pluća, kako bi je se moglo što ranije dijagnosticirati i započeti liječenje.

Sistemski kortikosteroidi mogu pogoršati simptome nekih drugih kroničnih bolesti (npr. visoki krvni tlak, osteoporoza, dijabetes), zbog čega ih se propisuje u težim slučajevima i uz poseban oprez. Danas se u terapiji KOPB-a najčešće koristi kombinirana terapija, a važno je pravilno korištenje lijekova prema uputi liječnika.

Ako imate epizodu pogoršanja i osjećate se vrlo loše, slobodno nazovite hitnu medicinsku službu kako bi djelatnici procijenili trebate li doći odmah u bolnicu, ili oni po vas.

Neki od simptoma koji mogu zahtijevati hitan prijem u bolnicu jesu:

 • temperatura iznad 38
 • bolovi u prsima
 • oticanje nogu koje ne prolazi
 • osjećaj dezorijentiranosti, zbunjenosti
 • plavi vrhovi prstiju
 • teško se budite, padate natrag u san
 • iskašljavate krv

Tjelesna aktivnost može pomoći u očuvaju funkcije pluća i smanjenju simptoma bolesti. Važno je prilagoditi aktivnost svojim mogućnostima. Ako ste se redovito bavili sportom te biste htjeli nastaviti, savjetujte se s liječnikom o tome koje su vrste aktivnosti preporučljive.

Već i jedna cigareta može trenutačno pogoršati simptome KOPB-a. Kako biste očuvali funkciju pluća i smanjili šansu za pogoršanja bolesti i hospitalizaciju, važno je potpuno prestati pušiti. Shvaćamo da je to ponekad vrlo teško, pogotovo prestati odjednom. Ako vam je potrebna pomoć, slobodno se obratite svom liječniku, ili u neku od dostupnih škola nepušenja. Više podataka možete pronaći na poveznici…

Ako imate umjereni ili teži oblik KOPB-a, prije leta trebate se posavjetovati s liječnikom.

Unutar zrakoplova snižene su razine tlaka i kisika, što može negativno utjecati na osobe s KOPB-om. Liječnik će procijeniti vaš rizik, jačinu simptoma te prilagoditi terapiju ako je potrebno. Također, u nekim slučajevima biti će potrebno i osigurati kisik. Ako ste nedavno imali epizodu pogoršanja bolesti (egzacerbacija), savjetuje se odgoditi let na neko vrijeme (oko 6 tjedana). Važno je da vam tijekom leta budu dostupni lijekovi koje uzimate, da let bude što kraći, da uzimate dovoljne količine tekućine te, svakako, da izbjegavate pušenje i alkohol.

Postoje neke nasljedne bolesti koje povećavaju rizik od nastanka KOPB-a, kao što je manjak alfa1-antitripsina. Alfa1-antitripsin je tvar koja štiti pluća, a njezin manjak čini ih ranjivijim, odnosno dovodi do oštećenja pluća. Osobe s ovom bolešću najčešće razviju KOPB u ranijoj dobi od prosjeka, osobito ako su uz to i pušači.

Ako bolujete od KOPB-a, možete prilagoditi prehranu kako biste smanjili simptome.

Jedite količinski manje obroke više puta u danu. Također, izbjegavajte hranu koja potiče plinove u probavnom sustavu, jer to također može otežati disanje stvaranjem pritiska. Jedite mnogo voća i povrća – antioksidansi i protuupalne tvari smanjuju rizik od KOPB-a. Važna je i konzumacija dovoljne količine proteina, kao i nezasićenih masnih kiselina, npr. iz ribe i maslinovog ulja. Općenito, mediteranska prehrana pokazala se korisnom u smanjenju rizika od KOPB-a i simptoma bolesti.

Izbjegavajte konzumaciju prerađenog crvenog mesa, velikih količina zasićenih masnoća i šećera.

Prekomjerna konzumacija alkohola može pogoršati simptome KOPB-a.

Osobama oboljelima od KOPB-a preporučuje se cijepljenje protiv bolesti koje mogu negativno utjecati na dišni sustav, kao što su gripa, COVID-19 i pneumokok. Osim cijepljenja, u zimskim mjesecima pridržavajte se i drugih mjera za smanjenje rizika od zaraze, kao što su izbjegavanje velikih gužvi i zatvorenih prostora, a ako je potrebno, nosite masku.

https://udrugaudahzivota.com/index.html

https://www.pulmologija.hr/PacijentiDJZ/ZivjetiSKOPBom.html

https://www.hzjz.hr/tag/kopb/